Schouwonderhoud? Belangrijk voor iedereen met een haard!

Belang van regelmatig schouwonderhoud

Het laten controleren en schoonmaken van de schoorsteenschouw is belangrijker dan veel mensen zich realiseren. Woningeigenaren zijn vaak laks als het aankomt op het goed schoonhouden van de schouw. Schouwonderhoud is cruciaal als u een pelletkachel of open haard heeft die gestookt wordt op hout, kolen of stookolie. Zonder een regelmatige controle van de schoorsteenschouw kan het gebeuren dat er een overmaat aan CO2 in huis blijft hangen. In de meest erge gevallen veroorzaakt dit koolmonoxidevergiftiging, een sluipmoordenaar die kan leiden tot uw dood en die van uw huisgenoten. Maar de schoorsteenschouw goed en regelmatig reinigen is om meer redenen aan te raden.

Alle redenen waarom schouwonderhoud nodig is

Er zijn uiteenlopende redenen om uw schouw eens in de zoveel tijd, doorgaans is één keer per jaar voldoende, goed te laten schoonmaken. Of u nu een huis huurt of woningeigenaar bent: zorg in beide gevallen dat de schoorsteen altijd goed schoon is. Dit is om de volgende redenen aan te raden:

  • Maar liefst zo'n 1000 keer per jaar veroorzaakt een slecht onderhouden schoorsteen branden. Dat is veel. Deze branden hadden voorkomen als er gekozen was voor periodiek schouwonderhoud. Bij het schoorsteenvegen worden namelijk alle roetdeeltjes uit de schoorsteen verwijderd. En juist deze roetdeeltjes kunnen branden veroorzaken.
  • Een loerend gevaar is koolmonoxidevergiftiging. Daarom is het een vereist dat een schoorsteen op een goede manier CO2 afvoert uit de woning. Gebeurt dit niet, dan is er kans op een te hoge concentratie CO2 in de lucht, met alle gevolgen van dien.
  • Wilt u zeker weten dat u een vergoeding krijgt van de verzekering bij calamiteiten met uw schoorsteen? Zorg dan dat u een onderhoudscontract met een professionele schoorsteenveger afsluit. U bent dan altijd goed verzekerd wanneer zich ongelukken voordoen.
  • Schouwonderhoud door een expert zorgt ervoor dat u uiteindelijk aanzienlijk kunt besparen op het energieverbruik. Een vieze, smerige schoorsteen verstookt namelijk meer energie dan een schoorsteen die goed schoongehouden wordt. Een schone schoorsteen is dan ook prettig voor uw portemonnee. Maar natuurlijk ook beter voor het milieu en klimaat.

Neem contact met ons op voor professioneel onderhoud van uw schouw

Bent u eigenaar of huurder van een woning en stook u met hout, stookolie of wellicht op kolen? Zorg dan dat u het schouwonderhoud goed regelt. Zo voorkomt u onnodige branden en ongelukken. Neem nu contact op met een professionele schoorsteenveger om dit direct te regelen.